1. Economia socială ca angajator și WISE în Valonia
Principiile economiei sociale în Valonia
În Valonia, economia socială este definită ca „activități economice producătoare de bunuri sau servicii, desfășurate de companii, în principal cooperative și/sau cu scop social, asociații, societăți mutuale sau fundații, a căror etică se reflectă în toate următoarele principii:
1° scopul de a servi comunității sau membrilor, mai degrabă decât scopul de profit;
2° autonomie de conducere;
3° procesul democratic de luare a deciziilor;
4° întâietatea persoanelor și a muncii asupra capitalului în distribuția venitului.
(Decretul privind economia socială din 2008)
Firmele cu scop social sunt întreprinderi care combină un scop social cu activitatea comercială/ economică. Statutul de „societate cu scop social” a fost introdus prin Legea din 13 aprilie 1995. Este o societate comercială reglementată de Legea comercială (articolele 661-669). După cum s-a explicat anterior, „compania cu scop social” nu este o nouă formă de companie, ci, mai degrabă, un statut juridic. Ca atare, poate fi atașat oricăreia dintre formele juridice clasice prevăzute de dreptul comercial (și anume societatea în nume colectiv; societatea cu capital social; societatea cu răspundere limitată; societatea cooperativă cu răspundere limitată sau nelimitată; societatea cu răspundere limitată; societatea în comandită simplă; gruparea de interes economic). Statutul de Societate cu Scop Social, impune următoarele 9 obligații statutare:
- Beneficiu patrimonial limitat sau număr
- Scop social consacrat în statut
- Politica de alocare a profitului
- Limitarea dreptului de vot la adunarea generală
- Limitarea dividendului (maximum 6%)
- Raport anual privind scopul social
- Condiții de acces la statutul de partener
- Proceduri de renunțare la statutul de partener
- Alocarea excedentului în cazul lichidărilor
Pentru anumite activități de utilitate publică, întreprinderile de economie socială sunt recunoscute de autoritățile publice printr-o acreditare. Un text legal stabilește ce obligații trebuie să respecte și la ce finanțare și/sau beneficii au dreptul.
- Agenție de consultanță în economie socială.
- Centru de integrare socio-profesională (CISP) cu sector DéFI (abordare de formare și integrare) sau EFT (companie de formare la locul de muncă).
- Structură de Acompaniament la Autocréaction d’Emploi – (SAACE – cooperative de activităţi sau incubatoare de companii).
- Inițiativa pentru dezvoltarea ocupării forței de muncă în sectorul serviciilor sociale locale (IDESS). Inițiativa de economie socială (IES; decret IES – EI 2016)
- Întreprinderile sociale de integrare în muncă care urmăresc reintegrarea grupurilor vulnerabile pe piața muncii (de exemplu șomeri de lungă durată sau persoane cu dizabilități) sunt considerate în general întreprinderi sociale în Belgia. Întreprinderile sociale sunt tratate în mod obișnuit ca parte a „economiei de integrare în muncă” mai mare (uneori, se folosește termenul „economie de inserție socială”), care se concentrează pe includerea persoanelor altfel excluse de pe piața muncii.
- Adeverință de angajator în economie socială
Certificatul de „economie socială” permite angajatorilor acreditați să beneficieze de acordarea, de către un centre publics d’action sociale (CPAS), de personal – lucrători în inserţie – în condiţiile art. 60§7 statut la o subvenţie majorată. Acest tip de prevedere poate fi realizat fie în cadrul unui CPAS, fie în cadrul uneia dintre inițiativele specifice de integrare în economia socială (vezi lista de mai jos).
Un Ordin Ministerial (al Statului Federal) din 10 octombrie 2004 a stabilit o listă de inițiative de economie socială în vederea acordării unei subvenții de stat sporite centrelor publice de acțiune socială pentru inițiative specifice de integrare în economia socială.
Pentru următoarele tipuri de angajatori, certificatul se eliberează la cerere și pe baza dovezii recunoașterii de către autoritatea competentă:
- Inițiative de economie socială sau întreprinderi de integrare aprobate în temeiul decretului din 20 octombrie 2016 privind aprobarea inițiativelor de economie socială și aprobarea și subvenționarea întreprinderilor de integrare;
- agențiile de locuințe sociale menționate în Decretul Guvernului Valon din 12 decembrie 2013 privind organizațiile de locuințe sociale, în special societățile cu scop social la articolele 2-11 menționate la articolul 661 din Codul societăților din 7 mai 1999;
- centrele de integrare socio-profesională (CISP) conform Decretului din 10 iulie 2013 privind centrele de integrare socio-profesională;
- angajatorii care organizează „inițiative pentru dezvoltarea ocupării forței de muncă în sectorul serviciilor locale cu scop social” (IDESS) care sunt aprobate în temeiul capitolului II din Decretul Guvernului Valon din 14 decembrie 2006 privind aprobarea și subvenționarea