3. Politici de muncă pentru creșterea oportunităților de angajare pentru lucrătorii defavorizați
3.1 Politici naționale menite să susțină lucrătorii defavorizați
Strategia Spaniolă de Activare a Ocupării Forței de Muncă are în vedere ca obiective strategice sau prioritare, îmbunătățirea capacității de angajare a tinerilor (cu respectarea prevederilor Garanției pentru Tineret) și favorizarea capacității de angajare a altor grupuri afectate în special de șomaj ca:
– persoane cu probleme de dependență de droguri sau alte tulburări de dependență în curs de reabilitare, cu dizabilități
– familii cu un singur parinte
– deținuți și foști deținuți
– imigranți și minorități etnice
– persoane care fug de conflicte de război, dezastre naturale etc. care solicită azil
– femei cu dificultăți de acces la angajare, victime ale violenței de gen, persoane divorțate/separate fără resurse și șomeri vârstnici)
Consolidarea legăturii dintre politicile active și pasive de ocupare a forței de muncă
• Ajutoare de la fiecare guvern regional
În cazul Cataloniei și pentru WISE:
- însoțirea persoanelor cu risc de excludere de către firme de inserție
Subvenționează angajarea de către firmele de inserție a unor persoane de suport tehnic în inserție sau producție, în vederea îmbunătățirii calificării profesionale și a angajabilității lucrătorilor în procesul de inserție. - Stimulente pentru angajarea persoanelor cu risc de excluziune socială de către firmele de inserție
Subvenționează angajarea de către firmele de inserție a persoanelor care se află într-o situație de risc grav de excluziune socială acreditate de serviciile sociale sau care încasează venitul minim de inserție/Venit garantat de cetățenie, pe o perioadă minimă de trei luni de angajare continuă.
Trebuie luat în considerare faptul că WISE-urile nu angajează persoane cu dizabilități, ci doar persoane cu risc de excluziune socială.
Ajutoarele pentru locurile de muncă protejate pentru persoanele cu dizabilități sunt mai mari.
- Tip contract nedeterminat – suma anuală: bonus de 600 euro
- Tip contract temporar – suma anuală: bonus de 500 euro
- Conversia contractului permanent in Contract anual – suma anuală: 650 euro
- Durata: contract pe perioadă nedeterminată și conversie: 4 ani; contract temporar: pe durata contractului; reglementări: Legea 43/2006
Perspectiva unei firme de inserție:
- Tip contract pe perioadă nedeterminată: Suma anuală: reducere de 1.650 euro în primul an, 600 de euro al doilea, al treilea și al patrulea an
- Tip contract temporar: Suma anuală: reducere de 1.650 euro în primul an, 500 de euro al doilea, al treilea și al patrulea an.
- Durata: 4 ani; valabilitatea măsurii: nedeterminată; reglementări: Legea 43/2006. Contracte formalizate de firme de inserție pentru persoanele înscrise în căutarea unui loc de muncă sub 30 sau 35 de ani, cu dizabilități:
- Suma anuală: bonus de 1.650 euro
- Durata: 3 ani pentru contract pe perioadă nedeterminată sau pe durata contractului pentru contracte temporare
- Valabilitatea măsurii: Nedeterminată
- Reglementări: Legea 44/2007 și Legea 5/2011
Contracte formalizate de firme de inserție pentru persoanele înscrise în căutarea unui loc de muncă cu vârsta peste 30 de ani:
- Suma anuala: bonus de 850 euro.
- Durata: 3 ani pentru contract pe perioadă nedeterminată sau pe durata contractului pentru contracte temporare
- Valabilitatea măsurii: Nedeterminată
- Reglementări: Legea 5/2011
3.2 Sistemul de cote pentru angajarea lucrătorilor cu handicap în Spania
În ultimii ani, a existat o schimbare a politicii către îmbunătățirea capacității de angajare și incluziunea în muncă a persoanelor în detrimentul politicilor pasive și de sprijinire a veniturilor.[1]
Măsurile pentru incluziunea în muncă a persoanelor cu dizabilități în Spania pot fi grupate în trei categorii diferite:
– Primele au ca scop favorizarea integrării pe piața principală a muncii datorită cotei de rezervare de 2% în companiile cu peste 50 de angajați, așa cum este stabilită prin lege, împreună cu alte stimulente financiare pentru angajare sau antreprenoriat și alte acțiuni de sprijin și îndrumare.
– A doua categorie este prin integrarea lor în centre speciale de ocupare.
– Al treilea se concentrează pe facilitarea tranziției de la angajarea protejată la angajarea obișnuită, în principal prin stimulente financiare pentru firmele de angajare.[2]
O evaluare a acestor măsuri pentru perioada luată în considerare dă un bilanț pozitiv: cota de angajare a persoanelor cu dizabilități a crescut la 3%, respectiv 2% în sectorul public și respectiv, privat. În plus, aproape o treime din ocuparea totală a persoanelor cu dizabilități (35% bărbați și 15% femei) beneficiază de subvenții și reduceri ale contribuțiilor angajatorilor la asigurările sociale. Această caracteristică, împreună cu importanța „ocupării forței de muncă protejate” public, explică o stabilitate mai mare a locurilor de muncă a persoanelor cu dizabilități în raport cu alte grupuri ale populației active.
*Politici sociale și de ocupare a forței de muncă în Spania – Analiză aprofundată – Comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale a Parlamentului European, 2017
Legea LISMI 13/1982, din 7 aprilie, privind integrarea socială a persoanelor cu handicap, prin care toate companiile sau companiile spaniole stabilite aici, a căror forță de muncă este mai mare de 50 de lucrători, trebuie să aibă o „cotație de rezervă în favoarea persoanelor cu dizabilități – „2% din forța de muncă”. Acest procent este rezervat persoanelor cu un handicap egal sau mai mare de 33%.
Politici care compensează întreprinderile pentru productivitatea mai scăzută a lucrătorilor dezavantajați angajați – de exemplu pentru costurile de angajare și formare implicate
Legea generală a handicapului (fostă LISMI – Legea integrării sociale a persoanelor cu handicap) stabilește că toate companiile spaniole publice și private a căror forță de muncă (numărul total de angajați, indiferent de tipul de angajare) este de 50 sau mai mulți lucrători trebuie să aibă o cotă de rezervă în favoarea persoanelor cu handicap egal sau mai mare de 33% corespunzator a 2% din forța de muncă. Această lege își propune, printre alte obiective, să promoveze integrarea în muncă a persoanelor cu dizabilități.
Legea permite înlocuirea cotei cu ajutoare pentru Centrele Speciale de Muncă sau cu contractarea de servicii sau cumpărarea de mărfuri.
[1] Politici sociale și de ocupare a forței de muncă în Spania – Analiză aprofundată – Comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale a Parlamentului European, 2017
[2] idem
3.3 Angajarea sprijinită
Există inițiative de angajare sprijinită în țara/regiunea dumneavoastră? Dacă da, cum este oferită angajarea asistată? Prin ce activități și aranjamente (de exemplu, plasamente individuale în întreprinderi convenționale, intervenții individualizate de formare, echipe de muncă mobile, aranjamente pentru întreprinderi mici)?
În Spania, angajarea asistată este ansamblul acțiunilor de îndrumare și însoțire individualizată la locul de muncă, asigurate de profesioniști specializați pentru locuri de muncă, care au ca scop facilitarea adaptării sociale și profesionale a lucrătorilor cu dizabilități sau cu dificultăți deosebite de integrare în muncă, în companiile din piața standard a muncii în conditii similare celorlalți lucrători care desfășoară locuri de munca echivalente.
Lucrătorii trebuie să fie angajați de o firmă pe piața regulată a muncii cu contract pe perioadă nedeterminată sau temporară de cel puțin 6 luni.
Aceste firme vor beneficia de beneficiile stabilite în reglementările actuale privind angajarea lucrătorilor cu dizabilități.
În cazul în care angajatul cu handicap provine din personalul unui Centru Special de Ocupare, acesta va fi plasat în concediu voluntar în acel centru.
Următoarele entități pot promova proiecte de angajare și pot fi beneficiari ai subvențiilor corespunzătoare:
- Asociatii, fundatii și alte entitati non-profit care semnează acordul de colaborare corespunzator cu societatea care urmează să angajeze lucratorii cu dizabilitați la care urmează să se asigure angajarea cu sprijin
- Centrele Speciale de Angajare, care semnează un acord de colaborare cu firma care urmează să angajeze lucrători cu dizabilități din personalul aceluiași centru sau din alte centre speciale de ocupare
- Companiile de pe piața obișnuită a muncii, inclusiv lucrătorii independenți, care angajează lucrători cu dizabilități care sunt beneficiari ai acestor acțiuni, cu condiția să aibă printre personalul angajat, antrenori specializați
Acțiunile de angajare susținută vor avea o durată cuprinsă între 6 luni și 1 an, prelungibilă cu încă un an.
Cu toate acestea, în cazul persoanelor cu paralizie cerebrală, persoanelor cu diverse afecțiuni mintale sau persoanelor cu dizabilități intelectuale cu un grad de handicap recunoscut egal sau mai mare de 33%, perioada maximă de 2 ani poate fi prelungită cu până la încă 6 luni.
Subvențiile stabilite vor fi utilizate pentru finanțarea costurilor cu forța de muncă și asigurările sociale generate în perioada de desfășurare a proiectului de angajare susținută, derivate din angajarea de antrenori de locuri de muncă. Este posibil ca această angajare să fi fost efectuată fie în timpul dezvoltării proiectului, fie înainte de începerea acestuia.
Cuantumul acestor subvenții va fi de 6.600 euro pe an pentru fiecare lucrător cu paralizie cerebrală, afecțiune mintală sau dizabilitate intelectuală, cu un grad de handicap recunoscut egal sau mai mare de 65%.
4.000 de euro pe an pentru fiecare lucrător cu paralizie cerebrală, afecțiune mintală sau dizabilitate intelectuală, cu un grad de handicap recunoscut egal sau mai mare de 33% și mai mic de 65%.
2.500 euro pe an pentru fiecare lucrător cu handicap fizic sau senzorial cu un grad de handicap recunoscut egal sau mai mare de 65% și în cazul lucrătorilor surzi și cu deficiențe de auz cu un grad de handicap recunoscut egal sau mai mare de 33%.
Aceste subvenții se vor reduce proporțional în funcție de durata contractului fiecărui lucrător cu handicap, precum și în funcție de ziua lucrătoare a acestuia în cazul în care contractul este cu normă parțială, și se vor acorda pe perioade de maximum un an, prelungibile în condițiile termenele stabilite la articolul 5.2 din decretul regal menționat anterior.