Util Deco GROUP S.R.L.

UtilDeco Group SRL este unitate protejată și una dintre cele mai mari întreprinderi sociale de inserție din România, înființată de “Fundaţia Alături de Voi” România (ADV), în anul 2008, ca soluție de angajare pentru tinerii cu dizabilități, a celor care vin din sistemul de protecție al copilului sau din familii cu probleme.

UtilDeco este singura întreprindere socială și unitate protejată din România recunoscută de Comisia Europeană ca model de bune practici în domeniul integrării în muncă a persoanelor cu dizabilități și în 2016 activitatea sa a fost recunoscută cu premiul “EY Social Entrepreneur of the Year”!

Beneficiarii UtilDeco sunt tinerii cu dizabilități, tineri proveniți din sistemul de protecție al copilului, tineri din grupuri vulnerabile (inclusiv NEETs) sau alte persoane cu dizabilități sau din grupuri vulnerabile. Pe principiul one-stop-shop, o persoană defavorizată sau din centrul de plasament, poate accesa un pachet de servicii pentru un cumul de probleme: servicii sociale, psihologice, educaționale, de orientare profesională, calificare, angajare și asistență la locul de muncă.

UtilDeco a demonstrat că întreprinderile sociale de inserție pot crea soluții în perioade dificile. De la apariția sa în 2008, în plină criză economică, a creat peste 150 de locuri de muncă, din care mai mult de jumătate pentru persoane cu dizabilități și din alte categorii vulnerabile și a calificat sute de tineri în atelierele protejate.

Programul de inserție în cadrul UtilDeco este reprezentat de un pachet integrat de servicii sociale și de ocupare, precum:

  • consiliere și orientare profesională;
  • testarea capacității de muncă, cu bateria CASPER (instrument complex de evaluare a persoanelor cu dizabilități, ce permite conturarea unui „profil ocupațional” și identificarea celui mai potrivit job);
  • job coaching – asistență din partea specialiștilor atât pentru persoanele cu dizabilități sau din alte grupuri vulnerabile angajate în cadrul unității protejate, cât și pentru coordonatorii departamentelor în care au fost angajate persoanele.
  • sprijin din punct de vedere al integrării socio-profesionale, prin formare la locul de muncă și participarea la cursuri de specializare (interne sau externe) sau de dezvoltare personală.

Echipa responsabilă de inserție este formată din: un psiholog, un asistent social, doi coordonatori și patru șefi de echipă.

Clienții UtilDeco sunt companiile cu peste 50 de angajați și autoritățile publice din România, care pot să achiziționeze produse și servicii realizate prin activitatea proprie a persoanelor cu dizabilități angajate în cadrul unității protejate autorizate UtilDeco și astfel să beneficieze de decontarea costurilor în limita a 50% din valoarea taxa pe dizabilitate pe care o plătesc lunar.

UtilDeco oferă următoarele tipuri de produse și servicii:

  • Echipamente de lucru din textile
  • Tipografie digitală (materiale publicitare, tipizate, litere volumetrice, cataloage, broșuri, calendare);
  • Arhivare fizică, electronică și depozitare documente;
  • Cafea boabe, proaspăt prăjită, în prăjitoria Opya – cel mai recent produs disponibil în portofoliul UtilDeco, începând cu luna noiembrie 2021.

Principalele provocări ale UtilDeco în 2021 presupun creșterea competitivității în piață prin digitalizare, tehnologizare și dezvoltare de resurse umane în acord cu trendurile din piață și acoperirea costurilor suplimentare apărute ca urmare a capacității de muncă reduse a persoanelor din grupuri vulnerabile.

Date de contact Util Deco GROUP S.R.L.