Asociația Natura Vie

Asociația Natura Vie înființată în decembrie 2020 are o întreprindere socială de inserție cu marcă socială sub forma unui magazin online – www.e-natura.ro – care vinde doar produse ale micilor producători locali, ale altor întreprinderi sociale de inserție (ISI) sau ONG-uri, produse vegane, eco, 100% naturale și fără ambalaje de plastic sau nereciclabile.

Misiunea socială a Asociației Natura Vie este promovarea unui stil de viață și a unui comportament de cumpărare responsabil și sustenabil în România prin încurajarea cumpărării de produse eco friendly și zero waste de la micii producători locali. Asociația își propune, de asemenea, să sprijine micii producători români care produc genul acesta de produse oferindu-le o piață de desfacere, marketându-le produsele și negociind pentru ei tarife preferențiale de la firmele de curierat și de ambalaje ecologice.

Asociația Natura Vie colaborează în acest moment cu 2 ISI – Ophori și Atelierul de Pânză și cu asociația Luthelo cărora le oferă spațiu de vânzare în magazin pentru un comision foarte mic și cu alți 17 mici producători cărora le vinde și le promovează produsele cu un comision mult mai mic decât prețul pieței. 

În toamna anului 2021, Natura Vie va realiza, împreună cu asociația Life Education for All, cel puțin 2 spații de învățare în aer liber pentru o școală din România și va derula minim 3 ateliere de protejare a mediului în 3 școli din țară.

De asemenea, tot în cadrul misiunii sociale asociația își propune susținerea educației ecologice și a proiectelor de infrastructură verde în școli (amenajări spații verzi și de spații de învățare în aer liber în curțile școlilor pentru protejarea sustenabilă a mediului înconjurător) proiecte pentru care va aloca 100% din profitul firmei. 

Fiind și o întreprindere socială de inserție, în misiunea socială a asociației este inclusă și angajarea de persoane vulnerabile care fac parte din una din cele două categorii – victime ale violenței în familie sau persoane afectate de boli care le influențează viața profesională şi socială. În acest moment jumătate din angajații asociației sunt persoane cu handicap grav.

Încă din luna ianuarie a anului 2021 Asociația Natura Vie este unul din cei 3 membri fondatori ai campaniei naționale Școala în Natură prin care a demarat o amplă campanie de sondare a opiniei elevilor, profesorilor și părinților despre oportunitatea derulării unui anumit număr minim de ore în aer liber în școlile din România.

Ne bucură foarte mult colaborarea cu Asociația Natura Vie în cadrul campaniei naționale „Școala în natură”. Ei au făcut pro bono o cercetare la nivelul întregii țări în urma căreia au adunat informații relevante de la circa 10.000 de profesori, elevi și părinți despre oportunitatea ca o parte din orele de școală să se desfășoare în aer liber. Împreună ne dorim să reușim să introducem în cadrul unei politici publice această prevedere.

(Sorana Olaru Zainescu. Președinte Asociația „Spiridușii Pădurii”)

Date de contact Asociația Natura Vie