Atelierul de Pânză este un proiect al organizației non-profit Asociația pentru Dezvoltare Durabilă ViitorPlus, organizat sub forma juridică SRL. Atelierul de Pânză a pornit activitatea în 2009, cu 3 beneficiari și un angajat de specialitate (pentru formarea beneficiarilor și organizarea producției). Din 2014, Atelierul de Pânză are statut de unitate protejată, ceea ce înseamnă că o mare parte din personalul acestuia este alcătuit din persoane cu dizabilități. La momentul actual, din totalul de 32 angajați, 19 sunt persoane cu dizabilități care beneficiază de un loc de muncă demn și stabil.
În cadrul atelierului, persoanele cu dizabilități sunt recrutate prin anunțuri de angajare publicate pe platformele OLX sau Publi24, BestJobs, eJobs și prin intermediul DGASPC. De asemenea, beneficiarii au posibilitatea de a se adresa direct întreprinderii, prin formularul de contact de pa pagina web www.atelieruldepanza.ro.
Procesul de inserție implementat de Atelierul de Pânză se concentrează în jurul principiului egalității de șanse pentru toți angajații, crearea unui mediu de lucru stabil și incluziv, promovând faptul că atât persoanele cu dizabilități, cât și cele fără dizabilități, pot lucra într-o coeziune, pot fi la fel de productivi și reprezintă membrii importanți ai echipei. Întreprinderea oferă locuri de muncă stabile, un pachet salarial cu 75% peste salariul minim pe economie și un mediu de lucru care promovează participarea tuturor membrilor întreprinderii la deciziile de impact ale organizației.
În ceea ce privește activitatea economică derulată, Atelierul de Pânză urmărește reducerea consumului de pungi de plastic şi oferă consumatorilor o alternativă la acestea – sacoșele din pânză. Astfel, atelierul realizează produse reutilizabile, cu o durată lungă de viață: sacoșe sau accesorii realizate din țesătură 100% bumbac, precum și accesorii realizate din resturi de material.
Mai mult decât atât, Atelierul de Pânză își propune sa fie un promotor al economiei circulare utilizând deşeuri textile ca materie primă în procesul de producţie – linia de produse Puzzletex. Momentan, întreprinderea operează trei linii de producție:
- sacoșe/ traiste/ accesorii din țesătură 100% bumbac natur;
- accesorii realizate din resturi de material (promovând economia circulară);
- măști textile reutilizabile;
Principalele provocări ale Atelierului în anul 2021 sunt gestionarea contextul pandemic COVID-19 și rata scăzută de interes în vederea angajării în rândul persoanelor cu dizabilități (tot în context pandemic).
Date de contact Atelierul de Pânză – Asociația pentru Dezvoltarea Durabilă ViitorPlus
- Adresa de corespondenta: Bulevardul Metalurgiei, nr. 81B, Sector 4, București, cod poștal: 041832
- Email: contact@atelieruldepanza.ro
- Telefon: 0735.215.451
- Website: https://www.atelieruldepanza.ro/
- Facebook: https://www.facebook.com/atelieruldepanza