Asociația Curtea Culorilor

Asociația Curtea Culorilor a fost înființată în februarie 2011 pentru a desfășura proiecte adresate tinerilor și persoanelor care se află în condiții de abandon și au diverse nevoie sociale neacoperite. Asociația a fost fondată de către o parte a grupului de membri italieni și români ai Mișcării Ecleziale Carmelitane, cu intenția de a oferi o locuință, formare umană, culturală, profesională și abilități de viață independentă unor tinere fără familie care au fost instituționalizate.

De cele mai multe ori, realitatea ne-a arătat ca tinerii care au copilărit în adăposturile pentru copii au vizibile carențe de comunicare și relaționare, au un nivel scăzut de autonomie personală și socială, iar stima de sine de cele mai multe este foarte scăzută.

Confruntarea cu realitatea mediului fizic și social îi găsește insuficient de pregătiți, cu un mediu inadecvat de a se percepe pe sine și ceilalți, centrați pe drepturi, fără a lua în seamă și responsabilitățile, fără un sistem de norme intern dupa care să își ghideze viața. În același timp, vulnerabilitatea lor este dată și de o deficiență educațională ce nu a putut fi recuperată in mod autodidact odată cu trecerea timpului. Toate aceste aspecte îmbinate îi aduce în situația aproape imposibilă de a-și găsi un loc de muncă și de a-și crea condiții decente de locuit.

De aceea, Asociația Curtea Culorilor vine și în sprijinul acestei categorii de persoane pentru a le da șansa de a-și organiza un stil de viață ordonat, decent și frumos.

În acest moment Asociația Curtea Culorilor oferă găzduire pentru cinci persoane.

Microferma socială

În cadrul proiectului oferă găzduire beneficiarilor cu care lucrează și le pun la dispoziție un set de norme de viață pentru a trăi în armonie, înțelegere, muncă și răsplată.
Respectul pentru natura umană este una dintre valorile asociației, aceștia considerând că este important ca hrana consumată trebuie să fie cât mai sănătoasă. Din această perspectivă, au dezvoltat trei ateliere în microferma lor. 

Grădina cu fructe, mirodenii și zarzavaturi – unde au legume, plante aromate și fructe proaspete, cultivate și îngrijite de beneficiari, alături de întreaga echipă a asociației. Ei practică o agricultură în stil natural, fără a folosi nici un fel de soluții chimice pentru dezvoltarea și protejarea plantelor, chiar dacă aceasta presupune ca uneori să împartă roadele muncii cu micii, dar naturalii dăunători.

Pentru conservarea produselor proaspete din grădină, folosesc metode naturale – fierberea/coacerea/uscarea roadelor din grădină pentru a le putea folosi și în perioadele în care acestea nu mai pot fi găsite sub formă proaspătă.

Atelierul principal care a ajuns sa permită sustenabilitatea a proiectului este Atelierul de Brânzeturi – unde produc brânza dupa rețete tradiționale italienești doar cu produse naturale: lapte și cheag natural de vițel sau cheag bio vegetal. Laptele pe care îl folosim în producția de brânză provine de la vacile noastre hrănite pe pășune.

În iulie 2021 Asociația Curtea Culorilor a devenit o Întreprinde Socială și Întreprindere Socială de Inserție creând un număr de 3 locuri de muncă în cadrul Atelierului de Brânzeturi. Două dintre angajate sun beneficiare al proiectului.

Date de contact Asociația Curtea Culorilor