Asociația Ateliere fără Frontiere (AFF)

Asociația Ateliere Fără Frontiere este o organizație nonprofit românească, înființată în 2008, pentru inserția socială, profesională și civică a persoanelor vulnerabile, excluse și marginalizate. Ateliere fără Frontiere face parte din SOS Group – International Action, o rețea globală ce lucrează pentru atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă. Cele trei obiective principale ale asociației sunt:

  • Lupta împotriva excluziunii sociale
  • Lupta împotriva risipei și poluării
  • Construirea solidarității și dezvoltarea locală

Misiunea asociației constă în promovarea integrării pe piața muncii convenționale a persoanelor aflate în dificultat, precum: victime ale violenței, persoane cu adicții, dizabilități, șomaj de lungă durată, pedepse privative de libertate, lipsă locuință, abandon școlar, etc. 

AFF ajută oamenii cărora li s-a pus “eticheta” de „ne-angajabili” să-și ia viața în propriile mâini. Odată ajunși la AFF, aceștia nu mai sunt beneficiari de ajutoare sociale într-un mod pasiv și dependent. Asociația îi ajută să se transforme din persoane excluse și marginalizate, în persoane independente și demne! Din beneficiari pasivi, ei devin cetățeni activi, contribuabili. În perioada 2008-2020 AFF a oferit servicii și locuri de muncă unui număr de 350 de persoane aflate în situații vulnerabile.

Ateliere Fără Frontiere a creat trei întreprinderi sociale de inserție prin activitatea economică – atelierul educlick, atelierul remesh și ferma bio&co, în care oferă servicii personalizate de acompaniere socială, consiliere pentru inserție, psihoterapie și acompaniere pedagogică pentru formarea de competențe persoanelor care cumulează multiple dificultăți la angajare (șomaj de lungă durată, adicții, dizabilități, abandon școlar, violență domestică, trafic de persoane, probațiune, pedepse privative de libertate, lipsă locuință etc). 

În cadrul atelierelor, beneficiarii AFF desfășoară următoarele activități, promovând o economie circulară, solidară și sustenabilă:

  • Atelierul Reconect – Educlick: colectarea, dezmembrarea și recondiționarea echipamentelor IT, care mai apoi sunt donate școlilor, bibliotecilor, muzeelor și instituțiilor sociale.
  • Atelierul Remesh: Colectarea, curățarea și transformarea bannerelor donate de către diferite campanii media în produse unice, handmade.
  • Ferma Bio&Co: Producția de fructe și legume 100% naturale pe care le asociația le livrează pe bază de abonament săptămânal.

Date de contact Asociația Ateliere fără Frontiere