Fundația „Alături de Voi” România (ADV)

 

Fundația „Alături de Voi” România (ADV) este o organizație neguvernamentală de tip întreprindere socială, înființată în februarie 2002 de către Holt International Children’s Service USA, a cărei misiune este incluziunea persoanelor cu dizabilități și din alte grupuri vulnerabile. ADV România are sediul național în Iași și este înregistrată ca fundație românească, este independentă față de autoritățile statului, nu-și condiționează sprijinul și acțiunile de apartenențe la anumite ideologii, doctrine sau religii.

ADV România a înființat în timp 3 afaceri sociale, fiind declarată Antreprenorul Social al Anului 2016 în cadrul competiției mondiale EY Entrepreneur Of The Year, iar în anul 2021 obținând locul al doilea la categoria “Inovare socială” în cadrul primei ediții a Premiilor Europene pentru Economie Socială.

În câteva cifre, impactul social al ADV România în comunitate include:

 • Peste 1000 de persoane din categorii vulnerabile care au beneficiat de orientare și calificare profesională
 • Peste 100 de tineri și adulți asistați în căutarea unui loc de muncă
 • Peste 60 persoane cu dizabilități angajate pe piața liberă a muncii
 • Peste 2500 persoane au beneficiat de servicii de asistență psihosocială
 • Peste 100000 persoane au beneficiat de informare pentru un comportament de viață sănătos

Beneficiarii organizației pot fi tineri cu dizabilități, tineri proveniți din sistemul de protecție al copilului, tineri din grupuri vulnerabile (inclusiv NEETs) sau alte persoane cu dizabilități și din grupuri vulnerabile. Pe principiul one-stop-shop, o persoană defavorizată sau din centrul de plasament, poate accesa un pachet de servicii pentru un cumul de probleme: servicii sociale, psihologice, educaționale, de orientare profesională, calificare, angajare și asistență la locul de muncă.

ADV România vine în sprijinul persoanelor cu dizabilități sau din alte grupuri vulnerabile cu un pachet integrat de servicii sociale și de ocupare, gratuit, ce constă din:

 • consiliere și orientare profesională;
 • testarea capacității de muncă, cu bateria CASPER (instrument complex de evaluare a persoanelor cu dizabilități, ce permite conturarea unui „profil ocupațional” și identificarea celui mai potrivit job);
 • internship în cadrul organizației;
 • job coaching – asistență din partea specialiștilor, atât pentru persoanele cu dizabilități sau din alte grupuri vulnerabile angajate în cadrul organizației, cât și pentru coordonatorii departamentelor în care au fost angajate persoanele;
 • sprijin din punct de vederea al integrării socio-profesionale prin formare la locul de muncă și participarea la cursuri de formare/ specializare (interne sau externe) sau de dezvoltare personală.

Echipa responsabilă de implementarea programului de inserție este formată din psiholog, asistent social și mentor (șeful de department în care a fost angajată persoana).

Activitatea economică a ADV România este formată din doua tipuri de servicii:

 1. Servicii de recrutare și ocupare persoane cu dizabilități adresate companiilor (promovare posturi, recrutare targetată persoane cu dizabilități, selecție aplicații și interviu inițial candidați, evaluare candidați, întocmire raport de potrivire candidat – post, însoțire candidați selectați la interviul cu angajatorul, asistență la locul de muncă, după angajare, servicii de HR, securitate și sănătate în muncă).
 2. Servicii de formare profesională în domeniile: antreprenor în economia socială, manager întreprindere socială, manager proiect, manager/ inspector resurse umane, formare de formatori, expert financiar, consilier de orientare în carieră, arhivar, legator manual.

Principala provocare a ADV România în 2021 este legată de inițierea unor demersuri legislative în vederea creării unui cadru favorabil pentru dezvoltarea economiei sociale.

Povestea ADV România este scrisă de oameni și reprezintă visul lor de a crea o lume mai bună! Vino alături de noi! Hai să construim împreună! Să fim noi schimbarea pe care am dori să o vedem la cei din jur!

Ceea ce facem zi de zi … ne definește practic viitorul!

Date de contact Fundația „Alături de Voi” România (ADV)