Comunicat de presă – Evenimentul de lansare a proiectului B-WISE

Joi, 14 octombrie a.c., cei 30 de parteneri ai proiectului B-WISE s-au reunit la Bruxelles pentru evenimentul de lansare a B-WISE, organizat de EASPD în cadrul Conferinței Aniversare a 25 de ani de existență și în cadrul aniversării a 20 de ani de la înființarea ENSIE. Acest eveniment s-a concentrat pe „Nevoile de abilități digitale ale întreprinderilor sociale de inserție (ISI) de mâine” și a pus bazele unei părți din activitățile care vor fi realizate în timpul proiectului, subliniind dificultățile actuale cu care se confruntă ISI-urile și de ce proiectul este necesar pentru a sprijini dezvoltarea și tranziția ISI-urilor.

Partenerii proiectului s-au bucurat să li se alăture Comisia Europeană, cu Hubert Gambs, director general adjunct DG GROW – Piața internă, industrie, antreprenoriat și IMM-uri, lansând evenimentul și Karel Vanderpoorten, de la DG GROW, care a făcut declarații de deschidere, reînnoindu-și sprijinul pentru proiect și pentru sector pentru ca acesta să poată înflori și să se asigure că fiecare lucrător are abilitățile necesare pentru a face față tranzițiilor digitale și ecologice.

În timpul evenimentului, Euricse a prezentat o previzualizare a primului livrabil al proiectului despre stadiul actual al ISI-urilor în Europa. Vorbitorii au evidențiat provocările cu care se confruntă ISI-urile în domeniul competențelor, inclusiv competențele digitale, dar și aspectele inovatoare ale ISI-urilor care îi vor ajuta să facă față acestor provocări. Cu ajutorul experienței din teren din Italia, Belgia și România, participanții au putut înțelege în mod concret obstacolele mentale, legislative și concrete cu care se confruntă ISI-urile în tranziția digitală. Într-adevăr, ISI nu au încă întotdeauna mentalitatea potrivită pentru a face față tranziției, le lipsește adesea sprijinul financiar de care au nevoie din partea autorităților publice și va fi mai greu pentru persoanele cu nevoi de sprijin să se adapteze la noile competențe necesare în tranziția digitală, deoarece sarcinile vor fi mai complexe. Toate aceste probleme ar trebui abordate în proiectul B-WISE și ar trebui propuse soluții pentru sector.

Scopul proiectului B-WISE este de a crea un cadru care să sprijine ISI-urile să facă față viitorului muncii prin elaborarea unei strategii europene pentru a răspunde nevoilor de competențe, în special în ceea ce privește competențele digitale în sectorul ISI. Acesta va alimenta Pactul Comisiei Europene pentru Competențe și Strategia Industrială pentru Proximitate și Economia Socială. Proiectul reunește 30 de parteneri din 13 țări.

Aflați mai multe despre proiectul B-WISE: http://www.bwiseproject.eu/