Integrare prin Activitate Economică

Integrarea prin Activitate Economică este o politică națională în Franța. Este prevăzută în Codul Muncii – Integrarea prin Activitate Economică IAE (articolele L5132-1 la L5132-17).

„Scopul integrării prin activitate economică este de a permite șomerilor, care se confruntă cu dificultăți sociale și profesionale deosebite, să beneficieze de contracte de muncă pentru a le facilita integrarea în muncă. Implementează proceduri specifice de găzduire și suport.

În 2019, Franța a adoptat Pactul de ambiție pentru integrare prin activitate economică, care solicită crearea a 100.000 de locuri de muncă în structurile IAE până în 2022:

Construit în jurul următoarelor 5 angajamente pentru o revenire la o ocupare durabilă bazată pe o filozofie a incluziunii, pactul încurajează accelerarea schimbării de scară pe teren, pentru a promova progresul social și eficiența economică.

  1. Sprijin personalizat – dezvăluie potențialul tuturor de a construi căi către o angajare durabilă
  2.  Inovare și creare de locuri de muncă – dezvoltarea IAE prin sprijinirea diverșilor actori și creșterea resurselor alocate acestuia, precum și a numărului de locuri de muncă și a traseelor de carieră.
  3. Adunarea companiilor și a actorilor publici pentru cauza incluziunii – schimbarea paradigmei pentru a face din incluziune afacerea tuturor
  4. Acțiune colectivă pe întreg teritoriul – mobilizarea sinergiilor și consolidarea IAE în regiunile în mare dificultate socio-economică
  5. Optimizare și colaborare – digitalizați, simplificați, promovați colaborarea diferiților actori și instruirea lor în bune practici.

Organizarea politicii naționale de integrare prin activitatea economică în Franța

Politica de integrare este organizată de Prefectura departamentală (administrația publică națională) și Consiliul departamental (guvernul regional).

Cadrul se bazează pe trei piloni:

  1. Conducerea locală a întregului sistem de către un consiliu departamental de integrare prin activitate economică (CDIAE) stabilit în fiecare departament, sub responsabilitatea reprezentantului statului (prefectul). Acest consiliu este atât organ de conducere, cât și de consultanță pentru intervenția departamentului în domeniul integrării prin activitate economică.
    • Determină acțiunile de realizat în ceea ce privește integrarea prin activitate economică (IAE). Întocmește un plan de acțiune pentru integrarea prin activitate economică și se asigură că acesta este în concordanță cu celelalte măsuri care contribuie la integrare, în special cu programul departamental de integrare (PDI) și, după caz, cu planurile locale multianuale de integrare și ocupare (PLIE).
    • Are rol consultativ în acreditarea noilor structuri de integrare prin organizaţiile de activitate economică şi în gestionarea fondurilor departamentale pentru integrare.
  2. Un acord negociat cu serviciile de stat la nivel departamental. Această procedură permite recunoașterea juridică a unei structuri în cadrul sectorului IAE și, prin urmare, a diferitelor programe de sprijin financiar. Toate acordurile semnate trebuie să includă în mod sistematic obiective negociate în ceea ce privește:
    • programe de sprijin social şi profesional;
    • instruirea atât a beneficiarilor, cât şi a personalului organizaţiilor AIE;
    • angajarea salariaţilor în integrare, împărţită în trei mari categorii: angajare „durabilă”, angajare „tranzitorie” şi ieşiri „pozitive”.
    • Ieșiri durabile: contracte de muncă permanente, pe durată determinată sau temporare de 6 luni sau mai mult, stagiu sau integrare în serviciul public și crearea de afaceri.
    • Ieșiri tranzitorii: contracte de muncă pe durată determinată sau temporară de mai puțin de 6 luni, contracte subvenționate în cadrul unei companii.
    • Ieșiri pozitive: pregătire de precalificare sau calificare, angajare într-un alt IEAO.
    • [Rata de ieșire dinamică = Rată de ieșire durabilă + Rată de ieșire în tranziție + Rată de ieșire pozitivă]
  3. Aprobarea prealabilă a publicului prin „IEA Pass”, emis prin Platforma de Incluziune: obligatorie pentru toate noi recrutări într-un IEAO. În paralel cu crearea acestei platforme, se schimbă modul în care se desfășoară recrutările:
    • noii prescriptori sunt împuterniciţi să trimită candidaţii la EAO;
    • Prescriptori autorizați = profesioniști din serviciile civile de ocupare a forței de muncă (Pôle emploi, Mission Locale, CAP emploi, Servicii sociale ale Consiliului departamental etc.)
    • Prescriptori neautorizați, cunoscuți ca referenți, pot acum plasa și candidați, cu condiția să îndeplinească o serie de criterii.
    • Referenți: Centrul de Cazare și Reinserție Socială, Centrul de Cazare de Urgență, Centrul Temporar de Urgență, etc.

Tipuri de lucrători defavorizați eligibili pentru integrare (criterii de eligibilitate pentru Integrare prin Activitate Economică)

Procesul de calificare IEA al unui solicitant este determinat printr-un diagnostic socio-profesional efectuat de un prescriptor autorizat sau de un IEAO.

Pentru ca un candidat să fie declarat calificat pentru IEA de către un IEAO, el/ea trebuie să aibă:

• Cel puțin 1 criteriu administrativ de nivel 1 (beneficiar RSA, beneficiar ASS, beneficiar AAH sau DETLD +24 luni)

  • [RSA : Venit de Solidaritate Activ; ASS : Acțiune specifică de solidaritate ; AAH: Alocație pentru adulți cu dizabilități; DETLD: Solicitant de locuri de muncă pe termen foarte lung +24 luni]

• Sau consolidarea a 3 criterii administrative de nivel 2 (nivel secundar de studii, senior +50 ani, tineret -26 ani, persoane care părăsesc ASE, DELD 12-24 luni, etc.

Un candidat trimis de un prescriptor autorizat pe site-ul de locuri de muncă de incluziune nu este supus acestor criterii administrative. În mod clar, dacă un prescriptor autorizat sprijină un candidat care nu are criterii sau nu are datele cerute iar el/ea consideră că o rută AIE este relevantă pentru acest candidat, el/ea va putea renunța la procedura de criterii administrative.

Operarea sistemului prin platforma de incluziune

Tipuri de Operatori de Integrare prin Activitate Economică IEAO

Integrarea prin activitate economică (IAE) permite persoanelor cele mai îndepărtate de angajare, din cauza unor dificultăți sociale și profesionale deosebite (vârstă, stare de sănătate, precaritate) să beneficieze de un sprijin consolidat care ar trebui să le faciliteze integrarea socială și profesională prin contracte de muncă specifice.

Franța avea 3.843 de structuri de integrare prin activități economice (SIAE) la sfârșitul anului 2019. Aceste structuri specializate, precum atelierele și șantierele de integrare (1907 ACI), asociații intermediare (655 AI), companii de integrare (981 EI) sau firme de muncă de integrare temporară (300 ETTI) semnează acorduri cu statul care le permit să susțină aceste persoane.

Extranetul IAE este un instrument partajat între Agenția de Servicii și Plăți (ASP), Stat, anumite consilii departamentale și structurile IAE. Face posibilă gestionarea și monitorizarea dispozitivelor legate de IAE.

  • Asociația intermediară permite persoanelor cu dificultăți sociale și profesionale deosebite să lucreze ocazional în numele utilizatorilor.
  • Atelierele și site-urile de integrare oferă o activitate profesională șomerilor care întâmpină dificultăți sociale și profesionale.
  • O companie de integrare activează în sectorul de piață cu scop social și oferă persoanelor aflate în dificultate o activitate productivă însoțită de beneficii.
  • Societatea de integrare temporară este o societate interimară a cărei activitate este centrată pe integrarea profesională.
  • Integrarea prin întreprindere independentă (EITI) permite șomerilor care se confruntă cu dificultăți sociale și profesionale, să exercite o activitate profesională beneficiind de un serviciu de conectare cu clienții și un suport.
  • Grupurile de angajatori pentru integrare și calificare reunesc companii care, confruntate cu probleme de recrutare, oferă companiilor membre, persoane care au dificultăți în accesarea unui loc de muncă.

https://travail-emploi.gouv.fr/emploi-et-insertion/insertion-activité-économique/

Cele 5 tipuri de IEAO

  1. Ateliere și șantiere de integrare (Les ateliers et chantiers d’insertion ACI)

Organizate ocazional sau permanent, atelierele ACI și site-urile de integrare (ACI) sunt sisteme aprobate care pot fi create și „susținute” de către:

  • o organizație de drept privat non-profit (o asociație, de exemplu) care are ca scop angajarea persoanelor menționate mai jos sau angajarea deținuților care au semnat un act de angajament pentru a le facilita integrarea socială și profesională în desfășurarea unor activități având în principal un caracter de utilitate socială;
  • un comun, o direcție, o instituție publică de cooperare intercomunală, un centru municipal sau intercomunal de acțiune socială (CCAS sau CIAS);
  • un sindicat mixt;
  • o instituție de stat de învățământ profesional și agricol;
  • o cameră departamentală de agricultură sau Oficiul Naţional Silvic.

Atelierele și site-urile de integrare (ACI) se încadrează în sfera economiei sociale și solidare. Ele joacă un rol esențial în crearea și dezvoltarea de noi activități. Activitățile acestora pot fi desfășurate în toate sectoarele de activitate cu condiția ca avantajele și ajutoarele acordate de stat să nu creeze o denaturare a concurenței și ca locurile de muncă astfel create să nu înlocuiască locurile de muncă private sau publice existente.

Bunurile si serviciile pe care le produc pot fi comercializate atunci cand acest marketing contribuie la realizarea și dezvoltarea activităților de integrare socială și profesională a persoanelor angajate. Cu toate acestea, veniturile din comercializarea bunurilor și serviciilor produse nu pot acoperi decât mai puțin de 30% din cheltuielile aferente acestor activități: această cotă poate fi majorată prin decizie a reprezentantului statului în departament, fără a putea ajunge la 50%, după avizul favorabil din partea consiliului departamental de integrare prin activitate economică, dacă activitățile desfășurate nu sunt deja asigurate și satisfăcute de întreprinderile locale.

  • 1907 organizații (asociații, autorități locale)
  • Sector: Activități legate de nevoi colective nesatisfăcute (mediu, construcții, agricultură, servicii personale și întreținerea patrimoniului istoric)
  1. Întreprinderi de integrare (IE)

O întreprindere de integrare este o companie care activează în sectorul comercial dar al cărei scop este înainte de toate, social: de a oferi persoanelor aflate în dificultate o activitate productivă însoțită de diverse servicii definite în funcție de nevoile persoanei în cauză (reformare la ritmuri de lucru, formare, sprijin social etc.) pentru a construi și finaliza un parcurs durabil de integrare socio-profesională cu acestea.

Nu se impune nicio formă juridică societății de integrare, care produce bunuri sau servicii ca oricare altă companie.

– 981 de organizații (comerciale sau asociative)

– Sector: Comercializare de bunuri și servicii pe piață

(gestiunea peisajului, sectorul construcțiilor, colectare-reciclare, curățenie, activități artizanale, comerț-distribuție, catering, activități industriale)

  • Asociații intermediare (AI)

O asociație intermediară (AI) este o asociație non-profit guvernată de legea din 1901. Aceasta trebuie să fie aprobată de stat.

Asociația intermediară (AI) asigură primirea persoanelor, precum și monitorizarea și sprijinirea angajaților săi în vederea facilitării integrării lor sociale și a căutării condițiilor pentru integrarea profesională durabilă.

Astfel, se asigură:

  • recrutarea persoanelor aflate în dificultate și disponibilitatea acestora pentru utilizatori (companii, asociații, autorități locale, persoane fizice etc.) în cadrul unui contract de prestare;
  • primirea solicitanților de locuri de muncă și primirea ofertelor de activități;
  • organizarea de cursuri de formare profesională, informarea părților interesate asupra drepturilor acestora;
  • 655 organizații (Asociative);
  • Sector: Furnizor de servicii către persoane fizice, autorități locale sau companii pentru muncă ocazională (curățenie, grădinărit, manipulare obiecte, întreținere a spațiilor, lucrări de construcții, etc.).
  • Agenții de integrare temporară a forței de muncă (ETTI)

O companie interimară este o firma de muncă de integrare temporară, unică prin faptul că activitatea sa este axată în întregime pe integrarea profesională a persoanelor aflate în dificultate. Se oferă joburi în firmele utilizatorilor dar și urmărire și suport social și profesional în timpul și în afara jobului.

Societatea de muncă temporară de integrare (ETTI) este supusă tuturor regulilor referitoare la munca temporară. Durata contractelor de cesiune poate fi totuși prelungită la 24 de luni, inclusiv reînnoirea, în loc de 18 luni, în general.

Societatea trebuie să încheie un acord cu statul, în special pentru a putea beneficia de ajutor financiar.

– 300 de organizații (comerciale sau asociative)

– Sector: Contracte de muncă temporară în firme

  1. Întreprinderi pentru Integrare prin Auto-Angajare (EiTI) – O nouă formulă de structură, experimentare extinsă până în 2023)

Un nou model de structură de integrare prin activitate economică (SIAE), întreprinderea de integrare prin muncă independentă (EITI) permite șomerilor care se confruntă cu dificultăți sociale și profesionale deosebite, să desfășoare o activitate profesională beneficiind de un serviciu de punere în contact cu clienții și un însoțitor.

Acesta este un experiment, permis prin articolul 83 din legea din 5 septembrie 2018 pentru libertatea de a-și alege viitorul profesional, care are ca scop lărgirea integrării prin activitatea economică la locul de muncă independent.

– 63 de organizații

– Sector: Sprijin pentru proiecte antreprenoriale

Finanțarea

  1. Fondul departamental de integrare (ISD)

ISD reprezintă ajutor de stat pentru structurile de integrare prin activitate economică. Poate fi mobilizat pentru a sprijini structurile pe parcursul creării și dezvoltării lor și pentru a le consolida viabilitatea economică, condiție pentru calitatea proiectului lor social. ISD poate permite, de asemenea, implementarea de acțiuni colective în beneficiul mai multor structuri la nivel departamental sau regional. Acest ajutor nu este automat, fiind flexibil în funcție de proiect.

În fiecare departament, un fond de integrare finanțează dezvoltarea și consolidarea inițiativelor locale în ceea ce privește integrarea prin activitate economică.

Ce tipuri de structuri pot beneficia de el?

Structurile beneficiarilor de ISD pot fi:

  • Întreprinderi de integrare (IE);
  • Firme de muncă de integrare temporară (ETTI);
  • Asociații intermediare (AI);
  • Ateliere și proiecte de integrare (ACI);
  • În mod excepțional, pot beneficia de el și alte structuri, de exemplu: grupuri de structuri de integrare prin activitate economică (cum ar fi grupuri economice de solidaritate) și rețele locale de integrare prin activitate economică.

Ce ajutor este acordat de stat?

  • Ajutor de pornire pentru sprijinirea creării de noi structuri, pe lângă instrumentele de intervenție ale statului de drept comun;
  • Ajutor pentru dezvoltare pentru finanțarea proiectelor de investiții de creștere sau a investițiilor necesare pentru o reorientare a activităților, alături de alte finanțări, în special private;
  • Ajutor de consolidare pentru sprijinirea eforturilor de refacere a structurilor supuse unor dificultăți temporare; acest ajutor excepțional, plafonat la 22 500 EUR, ar trebui să aibă un efect de pârghie asupra altor surse de finanțare;
  • Ajutorul pentru consiliere limitat la 70% din valoarea studiilor în limita a 15.000 EUR inclusiv taxe pe operațiune trebuie să fie articulat cu ajutorul sistemelor locale de sprijin (DLA);
    • Ajutoare pentru profesionalizare în scopul punerii în comun și în mod excepțional pentru dobândirea de competențe, în special manageriale. Aceasta presupune că au fost mobilizate resurse financiare de drept comun. Pregătirea angajaților în integrare nu este eligibilă;
  • În sfârșit, în mod excepțional, ajutor pentru evaluare și experimentare.

Cum să aplicați pentru FDI?

Structura care solicită credite care pot fi mobilizate în cadrul ISD trebuie să depună o cerere de acord la Direcția Regională Economie, Ocuparea Forței de Muncă și Solidaritate (DREETS-DDETS) de pe teritoriul dumneavoastră, care evaluează calitatea proiectului prezentat de către structura.

Cererea este supusă avizului Consiliului Departamental de integrare prin activitate economică (CDIAE). Suma este determinată de prefectul departamentului în funcție de proiect, creditele disponibile și avizul CDIAE. Cu excepția ajutorului pentru consolidare și consultanță, ajutorul din partea ISD nu este plafonat. Contractul se încheie pe o perioadă de maximum un an.

Care sunt condițiile pentru plata ajutorului?

Ajutorul se plătește de către Agenția de Servicii și Plăți (ASP) în două tranșe: un avans de 40% din valoarea totală a ajutorului la semnarea acordului și soldul în vederea evaluării realizării standardului aprobat de stat.

  1. Cadrul de sprijin local (Dispositif Local d’Accompagnement DLA)

DLA este un sistem public care permite asociațiilor patronale, structurilor de integrare prin activitate economică și altor companii de utilități sociale să beneficieze de sprijin personalizat pentru a-și dezvolta activitățile, a le ajuta să consolideze, să creeze sau să susțină locuri de muncă.

Structurile sunt susținute la nivel local datorită unei rețele de 103 DLA departamentale și 17 DLA regionale, susținute de structuri asociative cu competențe variate. Acestea sunt susținute și de experți sectoriali și tematici organizați la nivel național în Centrele de Resurse DLA: sport, IAE, cultură, social, mediu, finanțare.

  1. Contracte subvenționate
  • Contractul de integrare pe durată determinată

Contractul de integrare pe durată determinată (CDDI) a intrat în vigoare la 1 iunie 2009 (Legea nr. 2008-1249 din 1 decembrie 2008) și este un contract de muncă pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă care se confruntă cu dificultăți sociale și profesionale deosebite.

Obiectivul său este de a oferi un cadru de angajare pentru persoanele angajate prin integrare via organizații de activitate economică dar și de a beneficia de sprijin specific și de formare adaptată.

Durata CDDI, cuprinsă între 4 și 24 de luni, corespunde timpului necesar angajatului pentru a dobândi o autonomie profesională și aptitudini care să-i permită accesul la un loc de muncă tradițional sau o pregătire profesională.

Această perioadă poate fi prelungită cu încă 24 de luni pentru a permite angajatului în integrare să finalizeze un program de formare profesională care este încă în desfășurare la încheierea contractului.

Anumite grupuri de persoane au prioritate pentru angajări pe perioadă determinată cu contract de integrare:

– Persoane sub 26 de ani care întâmpină dificultăți grave (sociale, financiare etc.);

– Beneficiari de alocații minime sociale precum Venit de Solidaritate Activ, Acțiune de Solidaritate Specifică, etc.;

– Persoane care au fost șomeri pentru o perioadă extinsă (căutători de muncă pe termen lung);

– Persoane recunoscute ca lucrători cu handicap.

  • Contract de Integrare pe perioadă nedeterminată, CDI: o formulă de angajare a vârstnicilor – persoane peste 57 de ani

Incluziunea CDI este un nou contract de muncă creat în decembrie 2020. Este destinat persoanelor în vârstă de 57 de ani și peste care se confruntă cu dificultăți socio-profesionale, pentru a le permite să își construiască o cale către pensionare.

Numai organizațiile implicate în integrare prin activitate economică pot recruta angajați pe un contract de integrare durabilă.

Contractul de includere CDI se poate incheia pana la dobandirea drepturilor de pensie.

Timpul minim de lucru săptămânal pentru contractul de includere permanentă este stabilit la 24 de ore pe săptămână.

SIAE trebuie să plătească titularului contractului de incluziune CDI cel puțin salariul minim.

Angajarea angajaților cu contract de includere permanent de către un IEAO este eligibilă pentru ajutor financiar, în limita unui număr de posturi de incluziune stabilite prin acord. Ajutorul financiar plătit în primul an al CDI este egal cu cuantumul de bază al unui contract de integrare pe durată determinată, iar din al doilea an până la 70% din suma de bază.

CDI de inserție poate fi încheiat în limita a 20% din numărul de posturi de inserție cu normă întreagă în cadrul IEAO stabilit prin acordul Stat/IEAO.