Întâlnirea B-WISE de la Paris: ”Efortul nostru rescrie sectorul inserției sociale”

Aceasta a fost principala concluzie ce s-a desprins din reuniunea partenerilor proiectului B-WISE, desfășurată în luna noiembrie în Capitala Franței.

Din România au participat RISE România și Fundația Alături de voi – furnizorul de formare selectat pentru proiectul strategic B-WISE în care se dezvoltă strategia de formare a sectorului ISI la nivel european.

Partenerii proiectului B-WISE au prezentat, pe rând, progresele semnificative pe care le-au înregistrat în eforturile lor de colaborare pentru a spori inovarea socială în întreprinderile sociale de inserție (ISI).

Discuțiile s-au concentrat pe modul în care Strategia industrială europeană se intersectează cu strategia pentru sectorul ISI ce urmează a fi elaborată în cadrul B-WISE, subliniind rolul de pionierat în sector (prima strategie europeană dedicată sectorului inserției prin economie socială)  și potențiala sinergie cu proiecte precum baSE – care are în vedere sectorul economiei sociale în ansamblu și ESIC- care se concenterază pe inovarea socială la nivelul UE.

Din România au participat RISE România și Fundația Alături de voi – furnizorul de formare selectat pentru proiectul strategic B-WISE în care se dezvoltă strategia de formare a sectorului ISI la nivel european.

Un rezultat al întâlnirii de la Paris, demn de menționat, este decizia privind crearea unui document european privind oportunitățile de finanțare pentru întreprinderile sociale de inserție și pentru digitalizarea acestora și a structurii acestui document care se va baza pe rapoarte de țară. De asemenea s-a lucrat la pregătirea liniilor directoare pentru implementarea strategiei la nivel național în fiecare din statele membre participante. Participanții au dezbătut și planul de acțiune pe termen lung care va asigura durabilitatea proiectului dincolo de perioada de implementare, abordând provocările din implementarea pilot.

Au fost comunicate de asemenea planurile pentru rapoartele și întâlnirile viitoare, și a fost încurajată interacțiunea pe rețelele sociale.

În concluzie, întâlnirea a evidențiat eforturile colective de a promova digitalizarea și perfecționarea resurselor umane  în sectorul ISI.

Puteți accesa materialul B-WISE, aici.

***