Joi, 14 octombrie a.c., cei 30 de parteneri ai proiectului B-WISE s-au reunit la Bruxelles pentru evenimentul de lansare a proiectului, organizat de EASPD în cadrul Conferinței Aniversare a 25 de ani de existență și în cadrul aniversării a 20 de ani de la înființarea ENSIE. Acest eveniment s-a concentrat pe „Nevoile de abilități digitale ale întreprinderilor sociale de inserție (ISI) de mâine” și a pus bazele unei părți din activitățile care vor fi realizate în timpul proiectului, subliniind dificultățile actuale cu care se confruntă ISI-urile și de ce proiectul este necesar pentru a sprijini dezvoltarea și tranziția ISI-urilor.
Luk Zelderloo, de la EASPD, a deschis evenimentul amintind de obiectivul proiectului: reducerea decalajului pentru persoanele cu nevoi de sprijin, astfel încât să poată profita de noile oportunități digitale prin dezvoltarea unei strategii europene pentru a răspunde nevoilor de competențe, în special în ceea ce privește competențele digitale, în sectorul întreprinderilor sociale de inserție (ISI).
Hubert Gambs, director general adjunct DG GROW – Piața internă, industrie, antreprenoriat și IMM-uri a lansat evenimentul situând proiectul B-WISE în cele mai recente inițiative politice ale UE, rezultatele proiectului fiind într-adevăr cruciale pentru Pactul pentru Competențe și Strategia Industrială de proximitate și economie socială. Hubert Gambs a reafirmat că sectorul ISI-urilor va fi susținut de Comisia Europeană în următorii ani prin Planul de Acțiune pentru Economia Socială și Strategia Industrială, astfel încât să poată înflori și să se asigure că fiecare membru al personalului său are abilitățile necesare pentru a face față traziției digitale și tranziției verzi.
Intervenția a fost urmată de două declarații de deschidere, mai întâi din partea dnei. Maya Doneva, de la EASPD, care a subliniat provocările cu care se confruntă ISI-urile în special în domeniul competențelor digitale. În al doilea rând de la Karel Vanderpoorten, de la DG GROW, care a explicat că sarcina proiectului B-WISE este de a consolida competențele, cu o atenție deosebită acordată competențelor digitale pentru toți lucrătorii din ISI-uri, de la persoane în inserție la facilitatori și personal de sprijin, deoarece aceste abilități sunt și vor fi din ce în ce mai importante pe piața muncii.
Au urmat două paneluri de discuții. Primul, moderată de Patrizia Bussi de la ENSIE care s-a concentrat pe inovația ISI-urilor și ISI-urile din Europa cu intervențiile Martinei Paterniti de la ENSIE și Ilda Curti de la Idee in Rete. Martina Paterniti a explicat că inovația se află în centrul ISI-urilor, de exemplu prin principiile lor de participare, și a subliniat și barierele cu care se confruntă ISI-urile pentru a beneficia pe deplin de tranziția digitală, cum ar fi costurile ridicate sau lipsa de informații. Ilda Curti a prezentat ecosistemul italian ISI, legat de evoluția cadrului legislativ, de problemele cu care s-a confruntat și de inovația dezvoltată din anii 80 până în prezent.
Cea de-a treia intervenție în acest panel a fost făcută de Giulia Galera de la EURICSE care a prezentat primele rezultate privind situația ISI-urilor în UE, realizate în cadrul proiectului B-WISE. După ce a studiat ecosistemele ISI din 13 țări (alte 14 vor urma în curând), EURICSE a început să creeze caracteristici comune între ISI-urile din Europa, precum și să creeze categorii privind cadrul legal pentru ISI, care depinde de legislația națională. În curând veți putea afla mai multe despre aceste rezultate!
Cel de-al doilea panel a fost moderat de Timothy Ghilain de la EASPD și s-a concentrat pe drivere și bariere în calea digitalizării. Cei patru vorbitori și-au împărtășit experiențele lor pe teren cu privire la digitalizare și provocările cu care se confruntă ISI-urile. Lieven Bossuyt de la Lichtwerk, Belgia, a început prin a sublinia că ISI-urile se vor confrunta cu dificultăți cu tranziția digitală, deoarece viitoarele locuri de muncă vor fi mai complexe și vor avea nevoie de tot mai multe competențe digitale. Prin urmare, trebuie luate măsuri acum, iar proiectul B-WISE are rolul de a se asigura că persoanele cu nevoi de sprijin sunt capabile să dezvolte abilitățile potrivite.
Ancuța Vameșu de la RISE România a reamintit că, de multe ori, ISI-urile sunt promotori ai tehnologiei, deoarece este o modalitate de a reduce costurile, iar ISI-urile trebuie sa fie în topul celor mai noi tehnologii pentru a concura cu alte companii. Totuși, acest lucru ar putea fi și costisitor și ea a subliniat că în România, întreprinderile sociale nu au acces la sprijin digital guvernamental pentru IMM-uri din cauza formelor lor juridice. Angela Achiței de la Fundația ADV România a reamintit ca angajarea persoanelor cu nevoi de suport este o investiție în formare și vine, pentru întreprinderi, cu costuri mai mari și pierderi de competitivitate. Acesta este motivul pentru care trebuie susținute prin politici naționale, ceea ce, așa cum spune Ancuța Vameșu, nu este cazul în România. Ultimul vorbitor al acestui panel, Panagiotis Anastassopoulos de la EfVET, a subliniat că, pentru a participa la tranziția digitală, problema centrală este schimbarea mentalității pentru a crea unele schimbări în organizații și în ecosisteme.
La finalul evenimentul, Konstantina Leventi, de la EASPD, a prezentat proiectul B-WISE și obiectivele acestuia, iar Patrizia Bussi de la ENSIE a încheiat evenimentul în urma unor întrebări legate de problema tehnologiei ca atu sau ca risc pentru lucrători.
Aflați mai multe despre proiectul B-WISE: http://www.bwiseproject.eu/