B-WISE: Comunicat de presă : Publicarea raportului privind tendințele și provocările pentru WISE (întreprinderi sociale de inserție) în Europa

Partenerii proiectului B-WISE sunt bucuroși să vă anunțe publicarea „Raportului privind tendințele și provocările pentru întreprinderile sociale de inserție în muncă (WISEs) în Europa – Situația actuală a decalajelor de competențe, în special în zona digitală”, elaborat de EURICSE, cu sprijinul tuturor partenerilor de proiect.

Raportul își propune să contribuie la dezvoltarea unei abordări strategice (Blueprint) a cooperării sectoriale cu privire la abilitățile necesare pentru a consolida activitatea WISE-urilor în consolidarea abilităților lucrătorilor WISE și pentru a aborda în mod durabil provocările cu care se confruntă digitalizarea. Bazându-se pe 27 de rapoarte de țară, interviuri față în față și un sondaj online realizat în cele 13 țări partenere B-WISE*, raportul analizează principalii factori, caracteristici și tendințe de dezvoltare ale WISE în cele 27 de state membre ale UE și examinează competențele, nevoile și lacunele lucrătorilor WISE, în special în ceea ce privește competențele digitale.

Raportul desenează o hartă a sectorului WISE din UE și evidențiază provocările cu care se confruntă aceste organizații pentru a sprijini lucrătorii cu nevoi. Primul capitol al raportului analizează limitările pieței muncii și punctele slabe ale măsurilor de politică a muncii implementate pentru a sprijini integrarea în muncă a lucrătorilor care au nevoie de ajutor.

Următoarele capitole tratează caracteristicile cheie ale WISE-urilor, valoarea adăugată a acestora, factorii determinanți și modelele lor de dezvoltare. Capitolul 2 analizează modelele de integrare și domeniile de activitate economică ale WISE-urilor; Capitolul 3 se concentrează pe prezentarea varietății de structuri juridice ale WISE-urilor în cele 27 de țări ale UE; Capitolul 4 prezintă mixul de resurse la care au acces WISE: publice, private, monetare și nemonetare; Capitolul 5 își propune să ilustreze contextul apariției și modelele de evoluție a WISE-urilor în trei grupuri de țări; Capitolul 6 investighează abilitățile tehnice și soft și lacunele de competențe aferente pentru lucrătorii WISE (manageri, susținători și lucrători cu nevoi de asistență); Capitolul 7 evaluează stadiul actual al tehnologiei, digitizării și competențelor digitale ale WISE-urilor în cele 13 țări participante la B-WISE. În cele din urmă, capitolul 8 evidențiază tendințele și provocările recente cu care se confruntă WISE-urile în țările studiate.

Acest raport va sta la baza viitoarelor lucrări ale partenerilor de proiect. Într-adevăr, acum se concentrează pe analiza nevoilor de competențe pentru toți lucrătorii WISE, pentru a putea apoi să creeze programe de studii dedicate pentru fiecare dintre ei și, în final, o strategie sectorială de competențe!

Pentru diverse întrebări privind acest raport, contactați-ne la adresa pauline.bonino@ensie.org 

CITIȚI RAPORTUL AICI.

*Partenerii B-WISE sunt Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Franța, Grecia, Italia, Letonia, Olanda, Polonia, România, Slovenia și Spania.