2024: o nouă conducere, o nouă etapă de dezvoltare strategică

Rețeaua RISE va intra într-o nouă etapă de dezvoltare, ”inovativă și de impact pentru RISE și membrii săi”, spune Angela Achiței, care a preluat recent președinția RISE România și vice-președinția ENSIE Europe.

Astfel, vor fi încheiate noi parteneriate strategice, vor fi atrași noi membri, se va angaja personal specializat, iar sursele de venit vor fi diversificate, inclusiv prin dezvoltarea unor activități generatoare de venit care să sprijine deopotrivă și membrii.

Acest angajament față de rețea a fost reînnoit odată cu alegerea unei noi conduceri a rețelei, în luna noiembrie a anului trecut.

Angela Achiței, care a preluat președinția, va reprezenta RISE în ENSIE – Rețeaua europeană a întreprinderilor sociale de inserție, unde RISE deține poziția de vicepreședinte.

O altă decizie importantă a vizat creșterea de la 3 la 5 a numărului de persoane care să facă parte din Consiliului de Administrație al rețeleii, crescând astfel și implicarea membrilor în luarea deciziilor. Membrii au aprobat în Adunarea Generală și primirea a doi noi membri în rețea.

România devine o punte de legătură între vestul și estul Europei în sectorul de economie socială

Preluarea președinției RISE de către Angela Achiței, președintele ADV România, marchează un moment semnificativ, oferind oportunitatea de a aduce sub aceeași umbrelă a economiei sociale o serie de instrumente inovatoare, creată de către membrii RISE și nu numai:

De asemenea, prin preluarea conducerii de către Angela Achiței, se va asigura reprezentarea întreprinderilor de economie socială din RISE la nivel european, în platformele importante precum Social Economy Europe, DIESIS și EASPD, din care ADV România face parte. Astfel, România devine o punte de legătură între vestul și estul Europei în sectorul de economie socială.

„Îi mulțumesc Ancuței Vameșu pentru leadership-ul și dedicarea de până acum pentru dezvoltarea RISE România și a sectorului de economie socială! Mulțumesc mult și colegilor pentru votul de încredere, fiind convinsă că împreună cu membrii Consiliului Director, vom dezvolta o nouă etapă inovativă și de impact pentru RISE și membrii săi. Sectorul de economie socială este unul în plină dezvoltare, fiind pe agenda publică a Comisiei Europene, a Consiliului Europei și a OECD. Este timpul ca actorii economiei sociale să iasă în față și să devină o voce puternică pentru o România solidară și incluzivă”, a declarat Angela Achiței, noul președinte RISE România.

România are un angajament semnat la conferința de la San Sebastian de către Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, care vine la pachet cu transpunerea în politicile naționale a unui set de reglementări care să creeze un cadru favorabil pentru întreprinderile sociale din România. Pe agenda Parlamentului sunt înregistrate 4 propuneri legislative propuse de ADV România și RISE, care așteaptă să fie aprobate.

Întreprinderile sociale sunt un instrument util în combaterea sărăciei și a inechităților sociale, generând aproximativ 12% din PIB-ul Uniunii Europene și peste 4 milioane de locuri de muncă. ”Este timpul ca România să utilizeze potențialul pe care îl are acest sector. E este timpul să facă parte din RISE România și să conecteze România cu Europa prin rețeaua europeană ENSIE din care face parte, Social Economy Europe, DIESIS și EASPD. Este timpul să facă investiții sociale prin AFIN și să creeze mecanisme financiare și de sprijin pentru sector! Este timpul să trecem cu toții într-o nouă etapă de dezvoltare strategică”, a conchis Angela Achiței.

În prezent, RISE România are un număr de 19 membri, din care 3 sunt în topul întreprinderilor sociale de inserție din România conform Registrului Unic al Întreprinderilor Sociale din România.

***